Most, hogy a vizeink nagy része horgászhatatlanná vált a levonuló árhullám miatt, jutott időm arra, hogy a szezonban készült fényképeimet nézegessem. Ahogy pörgettem a képeket, egy emlékezetes nap élményeit éltem át újra, amit szeretnék veletek megosztani.

Vízleengedést követően, ha lehetőségem van rá, akkor a süllőket kergetem, így a pecáim során mindig velük kezdek. December 6-án édesapámmal közösen indultunk megkeresni a füredi holtág süllőit. November elején sikerült jónéhányat horogra csalni belőlük, így bizakodva indultunk el aznap reggel otthonról. Kiérve a vízre meglepődve láttuk, hogy bizony kissé korlátozva leszünk a mai nap, mivel a holtág egy részén vékony jégtakaró húzódott.

Reggel a tározó egy része jég alatt:

Na de sebaj! Bőven van még szabad placc, ahol keresgélhetünk. Az első dobásokat nagy-nagy izgalommal végeztük, hátha már az elején megcsípünk néhány tüskéshátút és ez megakalapozza a nap hátralévő részének hangulatát. Teltek az órák, de délig nem sikerült egy árva kapást sem kicsikarni. Mondanom sem kell, kissé már kedvetlenül dobtuk a gumihalat, így arra az elgondolásra jutottunk, hogy ha ennyire nem esznek a süllők, nézzük meg a csukákat. Hátha ők jobban aktivizálják magukat. Nem sokáig tanakodtunk a váltáson, hamar emeltük a súlyt és ráálltunk az általunk ismert csukás helyek egyikére. Rögtön az első dobás kapást eredményezett, ami bizakodásra adott okot. 5 dobáson belül sikerült is megfogni a nap első csukáját, nyugtázva ezzel, hogy jó döntést hoztunk. A füredi holtágon ilyenkor egyáltalán nincs vízmozgás, így a Mikado jól ismert Fishunter gumihalait akasztottam a kapocsba, ami kellően lágy farkának köszönhetően ilyenkor is tökéletes veretést produkál.

Ő volt az átlagméret:

Érdekes volt, hogy az első beállónknál csak a pirosas szín volt az, amivel halat tudtunk fogni, hiába próbáltunk mindenféle színvariációt, azok nem adtak halat. A szín mellett viszont fontos volt a helyszín is, hisz ilyenkor a part menti törések mellett kellett keresni a csukákat, ezek mentén álltak, sokszor tömegesen. Ezt bizonyítja, hogy az első beállónkon 10 csukát sikerült fogni és csak a 100-as színkóddal! Ez a hely mindazonáltal, hogy 10 halat adott, köztük volt a nap legnagyobb csukája is, ami a csukára jellemző lagymatag kapással jelentkezett, így elsőre fogalmam sem volt, hogy mekkora hal akadt a horogra. A megakasztást követően azonban hatalmas kirohanásokat produkált, megtornáztatva a Kendo Shine botomat. A csónakhoz érve hatalmasra nyitott szájjal mutatta magát, így sokkal nagyobb halnak véltük, mint amilyen valójában lett. Na, nem panaszként írom, hiszen így is fülig ért a szám!

A nap legnagyobbja:

Ezt követően már nem adott több halat ez a hely, így átálltunk egy másik, jól ismert területre. Na itt aztán elszabadult a pokol. :D Ahogy mondani szokták, dobtuk-fogtuk! Az aránylag sekély víz miatt kis fejeket használtunk, 2-3 grammokat, ezáltal nagyon lassú csalivezetést tudtunk produkálni. Csukára előszeretettel kötök fluorokarbon előkét, viszont én csak 0,40-es méretig megyek el. Ez a méret nem hallhatatlan csukára, viszont nem is olyan vastag, hogy a süllőt, balint zavarja. A kisebb csukák sokszor mélyre nyelték a csalikat, olyan vehemensen támadták azokat.

Valaki már korábban megakasztott:

A nap végére 28 db csukát sikerült szákba terelni, és ami a legjobb volt benne, hogy kevesebb, mint 5 db volt méret alatti. Úgy gondolom, hogy megérte aznap a süllők keresését csukázásra váltani, hisz így egy felejthetetlen horgászatban volt részünk. A nap tapasztalata az volt, hogy folyamatosan keresni kellett a megfelelő csalikat, mert hiába az első helyen működő piros szín, az a következő beállóban nem bizonyult eredményesnek. Az biztos, hogy a Mikado bőséges gumihal kínálatából mindenki megtalálhatja az aznap eredményes csaliját! Próbáljátok ki ti is, görbüljön mindenkinek!

Végül néhány kép az eredményes napról

Mérettől függetlenül minden csuka nagyon jó erőben volt:

5 cm-es Fishunter:

Délutánra kissé szelesre fordult az idő, de a kapókedv nem változott:

Kendo Shine nélkül nem indulok el horgászni, ha a holtágra megyek:

Természetesen minden csuka visszanyerte a szabadságát:

Webáruházunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében, javasoljuk fogadja el a használatát, hogy teljes mértékben élvezhesse a böngészést!